Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Για πρώτη φορά: 8ήμερο εκδηλώσεων για την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Είναι η πρώτη φορά, που η τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας συνοδεύεται από ένα λαμπερό πρόγραμμα παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων από 16 έως 23 Απριλίου.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, η Έλενα Κελεσίδη, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ο Πάνος Σκουρολιάκος, η Αλίκη Καγιαλόγλου, ο Πέτρος Γάλλιας, η Αγλαΐα Παπά, η Λουίζα Κωστούλα, η Δήμητρα Στασινοπούλου, είναι μόνο μερικοί από αυτούς που με την τέχνη τους, θα συμβάλουν σε έναν στόχο. Τη σύνδεση με τον Πολιτισμό και τη διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αρχαία Ολυμπία  γεγονός που αποτελεί το εφαλτήριο, τόσο για την στρατηγική επανατοποθέτηση του τόπου στο σύγχρονο γίγνεσθαι και την σταδιακή καταξίωσή της όχι μόνον ως σημείο ολιγόωρης επίσκεψης, αλλά και ως κοιτίδα παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού και συνεπώς ως προορισμού. Αφορούν σε παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικά, αλλά και ένα δρώμενο με αναφορές στους πρόσφυγες.
Ολυμπιακή φλόγα
Η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί τον αναντικατάστατο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους σύγχρονους και τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η επιλογή για την ουσιαστική αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, δεν αντιμετωπίζεται ως συγκυριακό αίτημα, αλλά αποτελεί το εφαλτήριο, τόσο για την στρατηγική επανατοποθέτηση της Αρχαίας Ολυμπίας στο σύγχρονο γίγνεσθαι και την σταδιακή καταξίωσή της όχι μόνον ως τόπου ολιγόωρης επίσκεψης, αλλά και ως κοιτίδα παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού και συνεπώς ως προορισμού, όσο και ως καθοριστικό σκέλος ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού της περιοχής.
Τελετή αφής
Στην Αρχαιότητα, οι Ολυμπιακοί αγώνες είχαν ως στόχο την καλλιέργεια του σώματος, του νου και της ψυχής με τις πανανθρώπινες φιλοσοφικές αξίες και την προβολή του ατόμου και των πόλεων –ως κοινοτήτων- με το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας. Στην αφετηρία του νέου σχεδιασμού για την αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, βρίσκεται η διαχρονική ρήση του Θαλή του Μιλήσιου: «ο το μεν σώμα υγιής, την δε ψυχή εύπορος, τη δε φύσιν ευπαίδευτος» {Θαλής ο Μιλήσιος (Διογένης Λαέρτιος Ι 37)}.
Παράλληλα, η φωτιά, σύμβολο της νίκης του ανθρώπου, του ορθολογισμού, της ελευθερίας και της ανθρώπινης εφευρετικότητας, σύμφωνα με το μύθο του Προμηθέα, φλέγεται εις ανάμνηση της φλόγας που έκαιγε κατά την αρχαιότητα, στο Βωμό της Εστίας στο Πρυτανείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Αυτός ο διαχρονικός και αέναος συμβολισμός, μπορεί ν’ αποτελέσει τη βάση, αρχικά για την αναβάθμιση και στη συνέχεια την ολόπλευρη ανάδειξη των αξιών που συμβολίζονται μέσα από την Αφή και το ταξίδι της Φλόγας. Μια τέτοια θεώρηση, ενσωματώνει τις αξίες του Ολυμπιακού ιδεώδους, αλλά και εμπλουτίζει τη σημασία τους στη σύγχρονη εποχή, με τα ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας, της αδελφοσύνης και της δικαιοσύνης, τα οποία δίδαξε στη νεώτερη σκέψη ο Διαφωτισμός, αναδεικνύοντας τον υπερεθνικό, ειρηνικό και πανανθρώπινο χαρακτήρα των Ολυμπιακών αγώνων της Αρχαιότητας.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (16/4 έως 23/4/2016)
Σάββατο 16 Απριλίου-Σάββατο 23 Απριλίου, Παλαιά Δημοτικά Λουτρά Πάτρας: Έκθεση Φωτογραφίας : ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ.
Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα της Δήμητρας Στασινοπούλου – Ώρες λειτουργίας 10:00-13:00, 19:00-22:00 Εγκαίνια Σάββατο 16 Απριλίου 2016, στις 20:00
Κυριακή 17 Απριλίου – Σάββατο 23 Απριλίου, Μηχανοστάσιο ΟΣΕ Αρχαία Ολυμπία: Έκθεση- εγκατάσταση «Μαρία Χορς» – Ώρες λειτουργίας 10:00-14:00,18:00-21:00
Επιμέλεια: Πέτρος Γάλλιας. Συμμετέχουν: Αλίκη Καγιαλόγλου- τραγούδι, Νίκος Μανιταράς- κιθάρα, Νικολέτα Καρμίρη -χορός.
Δευτέρα 18 Απριλίου, 19:30, Λαζαράκειο Θέατρο, Αμαλιάδα:
Διγενής Ακρίτας, Παράσταση Αφηγηματικής Τέχνης. Σύλληψη, σκηνοθεσία, αφήγηση: Μάγδα Κοσσίδα. Σαντούρι: Ουρανία Λαμπροπούλου
Τρίτη 19 Απριλίου, 19:30, Αρχαία Ολυμπία: Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου
Συμμετέχουν: Κώστας Μαυρογένης, βαρύτονος, Έλενα Κελεσίδη, υψίφωνος, Πάνος Σκουρολιάκος, ηθοποιός, και οι ερμηνευτές Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Λάκης Χαλκιάς, Δάφνη Ζουρνατζή, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία και η Μικτή Χορωδία της Τρίπολης»Ορφέας»
Τετάρτη 20 Απριλίου 19.30, Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας (αίθουσα αετωμάτων) Ζωντανή αναμετάδοση στον αύλιο χώρο για την παράσταση: ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΕΣ TΡΩΑΔΕΣ. Μία σκηνική αφήγηση με αφορμή τις Τρωάδες του Ευριπίδη σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη με την χρήση οπτικών και ηχητικών πολυμέσων καθώς και τρεις ηθοποιούς- performers.
Σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση ήχου: Λουίζα Κωστούλα. Ηθοποιοί- Μουσικοί: Αγλαΐα Παπά- Παναγιώτης Γαρμπής-Λουίζα Κωστούλα.
Παρασκευή 22 Απριλίου σε Πάτρα και Αμαλιάδα & Σάββατο 23 Απριλίου 2016, σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία. Θεατρικό Δρώμενο για τους πρόσφυγες με τίτλο: «Τα σπίτια που είχα μου τα πήραν». Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Πέτρος Γάλλιας, με πηγή έμπνευσης το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Το σπίτι κοντά στη θάλασσα» (Συλλογή Κίχλη).
Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.
Η είσοδος στην παράσταση «Μαρμαρωμένες Τρωάδες» θα γίνεται μόνο με δελτία ελευθέρας εισόδου τα οποία θα διατίθενται από το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας.
http://apocalypsejohn.com/

1 σχόλιο:

  1. Γεια σας, είμαι η Ελσίνα. Αφού ήταν σε σχέση με τον Άντερσον για χρόνια, με χώρισε, έκανα ό,τι μπορούσα για να τον φέρω πίσω αλλά όλα ήταν μάταια, τον ήθελα τόσο πολύ λόγω της αγάπης που έχω για αυτόν, τον παρακάλεσα με τα πάντα. Έδωσα υποσχέσεις αλλά αρνήθηκε. Εξήγησα το πρόβλημά μου στη φίλη μου και μου πρότεινε να επικοινωνήσω με έναν ξόρκι που θα μπορούσε να με βοηθήσει να κάνω ένα ξόρκι για να τον φέρω πίσω, αλλά είμαι ο τύπος που ποτέ δεν πίστεψε στο ξόρκι, δεν είχα άλλη επιλογή από το να το δοκιμάσω. έστειλε το ξόρκι και μου είπε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα ότι όλα θα πάνε καλά πριν από τρεις ημέρες, ότι ο πρώην μου θα επιστρέψει σε μένα πριν από τρεις ημέρες, έκανε το ξόρκι και παραδόξως τη δεύτερη μέρα, ήταν γύρω στις 4 το απόγευμα. Ο πρώην μου με πήρε τηλέφωνο, ξαφνιάστηκα τόσο πολύ, απάντησα στην κλήση και το μόνο που είπε ήταν ότι λυπόταν τόσο πολύ για όλα όσα συνέβησαν που ήθελε να επιστρέψω κοντά του, που με αγαπούσε τόσο πολύ. Ήμουν τόσο χαρούμενος και πήγα κοντά του και έτσι ξεκινήσαμε να ζούμε ξανά μαζί ευτυχισμένοι. Έκτοτε, έχω υποσχεθεί ότι οποιονδήποτε γνωρίζω ότι έχει πρόβλημα σχέσης, θα βοηθούσα το άτομο αυτό παραπέμποντάς το στον μοναδικό πραγματικό και ισχυρό ορθογραφικό που με βοήθησε στο δικό μου πρόβλημα. Μπορείτε να του στείλετε email εάν χρειάζεστε τη βοήθειά του στη σχέση σας ή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Email: ellenspellcaster@gmail.com
    WhatsApp+2349074881619

    1) Ξόρκια αγάπης
    2) Ξόρκια χαμένης αγάπης
    3) Ξόρκια διαζυγίου
    4) Ξόρκια γάμου
    5) Ξόρκια δέσμευσης
    6) Ξόρκια χωρισμού
    7) Διώξε έναν περασμένο εραστή
    8.) Ξόρκια κερδίζοντας λαχεία
    9) θέλεις να ικανοποιήσεις τον εραστή σου
    Επικοινωνήστε με αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα για μια μόνιμη λύση. Email: ellenspellcaster@gmail.com
    WhatsApp+2349074881619

    ΑπάντησηΔιαγραφή